De hobby van: Danique Stappers

5 mei 2021 15:30


Actief bij een reddingsbrigade, wat weten we daarover? Danique vertelt ons alle ins en outs over de Venlose Reddingsbrigade.

Foto Danique StappersStel jezelf even kort voor

Hoi, ik ben Danique Stappers en ik ben 21 jaar. Ik voetbal bij Dames 1, voornamelijk als middenvelder.

Wat is je hobby naast voetbal?

Naast voetbal houd ik me bezig met Lifesaving bij de Venlose Reddingsbrigade (VRB).

Wat houdt je hobby in?

Bij de reddingsbrigade leer je hoe je een waterredding of hulpverlening het beste aanpakt. Maar nog belangrijker, je leert hoe je deze situaties het beste kunt voorkomen. Je bent welkom vanaf zwemdiploma A, waarbij je eerst leert hoe je jezelf kunt redden in gevaarlijke situaties en hoe je deze kunt herkennen. Hierbij is het van belang dat je je eigen veiligheid altijd prioriteit geeft, gezien een slechte inschatting hiervan het aantal slachtoffers alleen maar vergroot. Daarbij doe je per onderdeel examen, zodat je vaardigheden en kennis beoordeeld worden. Naarmate je meer ervaring en kennis hebt, wordt je opgeleid om meer leidinggevende taken aan te nemen. Hierbij krijg je theorie- en praktijkexamens.

Zo beginnen de jongere leden met bijvoorbeeld voorwerpen van de bodem opduiken, de toepassing van bevrijdingsgrepen, verbetering zwemconditie, etc. (diplomalijn ‘Junior Redder’). Bij volgende diplomalijnen zal de focus van de training steeds meer verplaatsen naar behoud van conditie en bijvoorbeeld het leiden van een casus. Bij een casus probeer je zo realistisch mogelijk een ongeval na te spelen, waarbij voorheen geleerde basiskennis en -vaardigheden toegepast worden. Hierbij moet je inschatten welke slachtoffers de hoogste prioriteit hebben m.b.t. hulpverlening, duidelijk communiceren naar je redders én je moet op de hoogte zijn in welke staat je redders zelf verkeren; ook zij kunnen zich (mentaal) niet goed voelen of onderkoeld raken om maar een voorbeeld te noemen. Je leert dus om steeds beter overzicht te houden en om een vollediger reddingsplan te maken, zodat je gevaarlijke situaties een stap voor bent/kunt beperken.

Naast de trainingen doen we bewakingen hier in de regio, om evenementen zoals de Venloop, VenloStormt, Sinterklaas intocht, Iron Mans, etc. van veiligheid te voorzien. Gezien de focus in deze regio voornamelijk op eerste hulpverlening ligt, ga ik elk jaar naar Texel om daar als Lifeguard het strand te bewaken (bij de Texelse Reddingsbrigade). Hierbij kun je al je geleerde kennis toepassen in de praktijk, van advies geven over een kwallensteek naar het zoeken van een vermist kind, tot het overdragen van een slachtoffer aan de ambulance. Afgelopen zomer is er een documentaire gemaakt over Texel door een Duitse tv-zender, waarin onze strandwacht in de eerste 5 minuten aan het licht komt. Als je even pauze wil van thuiswerken dan wel corona, kun je hem hier bekijken: https://www.sr-mediathek.de/index.php?seite=7&id=94161 (vanaf 0.57 tot 3.57).

Danique Stappers reddingsbrigade, foto 2

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld aan je hobby?

Over het algemeen één keer in de week op maandagavond voor de trainingen van het zwemmen. Daarnaast doe ik nog enkele bewakingen, maar vooral mijn functie als strandwacht in de zomer speelt de grootste rol (ongeveer 2 weken).

Hoe is deze hobby ontstaan/tot stand gekomen?

13 jaar geleden was ik na het behalen van mijn A en B Zwemdiploma gestart met de zwemlessen voor diploma C. Helaas waren die lessen precies op woensdagmiddag, wanneer je het liefste naar ‘kinderfeestjes’ ging. Toevallig had ik na de zwemles een folder gezien over reddingszwemmen, waarvan de trainingen op maandagavond waren. Dit was de ideale oplossing, zodat ik zowel mijn passie voor zwemmen als voor gezelligheid kon behouden.

Is dit een hobby van jou alleen of deel je deze hobby met iemand?

In het begin ben ik zelf met deze sport gestart, maar uiteindelijk maakt de hechte groep van leden het werk als Lifeguard veel waardevoller. Op die manier voel je je veel sneller begrepen wanneer het over een situatie op het strand of in het zwembad gaat, waar in het algemeen vaak nog veel onduidelijkheid is over het gevaar van water, vooral m.b.t. de zee. Verder ga ik altijd samen met een goede vriendin naar Texel, zodat je toch nog een beetje met thuis verbonden bent.

Danique Stappers reddingsbrigade, foto 3
Elk jaar doet Reddingsbrigade Nederland ook een donatie aan Serious Request, met de actie ‘Serious Rescue’. In 2017 namen we met 42 boten deel aan deze actie om geld op te halen voor het goede doel, waarbij we ook door Giethoorn mochten varen.

Wat is het leukste aan deze hobby?

De bewakingen op het strand geven mij het meeste voldoening omdat je je hierbij altijd wel ‘echt nodig’ voelt. Daarbij is er per dag genoeg variatie, ook m.b.t. competenties die je wil leren. Vooral deze variatie van verschillende bezigheden - lopen, varen op de boot of waterscooter, oefeningen doen, zwemmen - gecombineerd met de gezelligheid op de post, maakt een paar weken strandwacht zijn tot ideale werkvakantie. Daarbij is het waardevolle van de Reddingsbrigade dat je bevoegdheden/competenties los staan van de gezelligheid, wat saamhorigheid creëert.

Zijn er ook minder leuke dingen aan je hobby?

De mindere kant zit met name in de regio zoals eerder benoemd, het liefste zou ik voor een langere tijd op het strand werken of specifieke water bewakingen doen. Een ander aspect is de onwetendheid m.b.t. de gevaren van en rondom water, die ik al eerder aanhaalde. Hoewel je opgeleid wordt om altijd naar preventie te streven, kun je niet alles voorkomen en dan moet je het zo goed mogelijk oplossen. Toch denk ik dat vrij veel ongevallen voorkomen hadden kunnen worden door meer kennis te geven over deze situaties waarin het misgaat. Vaak hoor je ‘als ik iemand zie verdrinken ga ik er wel achteraan hoor’, al zijn het juist deze mensen die achter iemand aanspringen – als dat al gebeurd – die vaak zelf drenkeling worden. Verder heb ik tot nog toe zelf geen situaties meegemaakt waarbij er een negatieve afloop plaatsvond, maar ik merk wel aan mijn omgeving dat dit commentaar zeker wel impact heeft. Ik denk dat dit probleem al in redelijke mate opgelost kan worden door een aantal basis masterclasses te organiseren voor bijvoorbeeld middelbare scholieren of tijdens de zwemles voor een jongere doelgroep. Op die manier kun je wat mij betreft het klassieke ‘Baywatch’ beeld ook wat beter in perspectief plaatsen. Hoe graag je het ook wilt, het is niet te doen om op een vol strand elke badgast in de gaten te houden.

Danique Stappers reddingsbrigade, foto 1

Groepsfoto na een geslaagde oefening met meerdere posten op Texel.

Heb je een wens of grote droom in relatie tot je hobby?

Inmiddels ben ik aan mijn 14e jaar als zwemmend lid begonnen, waarbij ik de diploma’s tot en met Lifeguard Pool behaald heb. In de komende jaren wil ik graag mijn Lifeguard Open Water halen, waarbij het varen en handelen op open water (zoals de Maas) centraal staat. In Texel zou ik graag mijn Lifeguard diploma behalen om meer leidinggevende taken te krijgen. Daarna zou ik graag mijn operator willen halen, zodat ik op de RWS (soort waterscooter) mag varen.

Hoe verhoudt deze hobby zich in relatie tot voetbal?

Qua tijdsbesteding zijn de wekelijkse trainingen prima te combineren met voetbal, al is het soms wat druk. Het zijn vooral de bewakingen op zondagen waaraan ik minder vaak of niet deelneem omdat ik de prioriteit aan mijn voetbalwedstrijden geef. In het algemeen is het dus een prima combinatie!

Danique Stappers reddingsbrigade, foto 4
Mijn post in week 30 bij paal 19, op Texel

Bron: Werkgroep Communicatie