DanaCup, here we come??

Inleiding

Beste ouders. Helaas kent ons seizoen een heel bizar verloop. Voor de winter erg succesvol met een prachtig kampioenschap en bijbehorende receptie. Na de winterstop een mooie start met een toernooi in Brunssum, waarbij een prima 3de plek en de sportiviteitsprijs. Nog één wedstrijd mogen proeven aan het niveau van de 1e klasse, daarna was het klaar! En we hadden nog van alles gepland, waaronder het Easter Open Tournament met Pasen en de Ederbergland Cup met Hemelvaart. Helaas heeft het niet zo mogen zijn, al moeten we maar het succes van voor de winterstop koesteren.Toch voelt het als een seizoen dat niet afgesloten is, niet voor de speelsters maar ook niet voor ons als leiding. Daarom willen we met dit team volgend seizoen nog een paar wedstrijden spelen en een aantal activiteiten plannen.
 
Helaas kunnen we in 2021 niet deelnemen aan de Ederbergland Cup, omdat we niet als MO17 mogen deelnemen (te veel speelsters hogere leeftijd bereikt). Met dit team kunnen we alleen deelnemen aan MO18 en MO19 toernooien, maar die opties zijn heel beperkt. Voor de leeftijden MO13-MO17 zijn er veel toernooien te vinden, maar voor MO18/19 is het beperkt. En van de toernooien die er zijn, vallen de meesten af vanwege ongunstige planning in relatie tot schoolvakanties in Zuid-Nederland. Het is dus best lastig. Nu heb ik 2 toernooien gevonden die eventueel nog wel haalbaar zijn, denk ik. Ze vinden allebei plaats in de laatste week van juli 2021, dat is de eerste week van de zomervakantie volgend jaar. Die start vrij laat in Zuid-Nederland. Het gaat om de Dana Cup in Denemarken en de Laola Cup in Duitsland.

Dana Cup, Denemarken

Dana Cup is één van de grootste toernooien in Europa. Het toernooi vindt al jaren elke laatste week van juli plaats in Hjørring, Noord-Denemarken. De opening is op maandagavond. Op dinsdag en woensdag zijn de poulewedstrijden. Donderdag en vrijdag staan gepland voor de finalerondes. Je speelt deze 4 dagen altijd wedstrijden. Verder worden er diverse activiteiten georganiseerd rondom het toernooi. Het volgende promofilmpje geeft wel aan hoe geweldig dit toernooi voor een jeugdteam is.
 

 
Zoals in de film wordt aangegeven, er zijn verschillende opties voor overnachtingen. Overnachten in een school met de hele groep is de minste optie. Niet echt relaxed, dat is meer iets voor de leeftijd 12 jaar en jonger. Er zijn verschillende opties voor hostel/hotel, waarbij wel alles geboekt moet worden via de organisatie. Zelf iets boeken gaat ook niet lukken want alle overnachtingsmogelijkheden in de regio worden gebruikt voor de Dana Cup. Ik had al een paar groepsaccommodaties gecheckt maar die zitten allemaal al vol. Afhankelijk van de wensen is een upgrade naar hostel/hotel met lunch/diner mogelijk, maar je kunt ook lunch/diner zelf regelen.
 
Voor wat betreft de reis, de afstand vanaf Baarlo is ongeveer 900 kilometer. Het goedkoopste is zelf rijden. Een bus huren is mogelijk, ik krijg daarvoor nog een aantal offertes (opgevraagd via een website). De reisduur is ongeveer 10 uur, inclusief een lunchstop van een half uur en eventueel nog één of twee korte plaspauzes. Dat is te doen in één dag, al is het een optie om op zondag al te vertrekken en ergens in het Zuiden van Denemarken een overnachting te nemen op zondagavond. Uiteraard zorgt dat ervoor dat de kosten iets hoger worden, maar de reis wordt een stuk relaxter.
 
Het kostenplaatje voor de meiden gaat ergens uitkomen tussen de € 500,- en € 550,- per persoon, inclusief ontbijt/lunch/diner. Daarbij is ook de extra overnachting voor de zondag meegeteld en benzinegeld voor 5 autos. Geen goedkoop tripje natuurlijk, maar ik neem aan dat hier niemand echt van schrikt. De Dana Cup zou een éénmalige ervaring worden om nooit te vergeten. Dit jaar waren 12 MO19 teams ingeschreven voor het toernooi, uit Denemarken, Zweden, Noorwegen en de USA (uiteraard is het toernooi deze zomer afgelast).

Laola Cup, Duitsland

Een ‘iets kleiner’ toernooi is de Laola Cup in Hamburg. Iets kleiner, omdat voor dit jaar MO19 voor de eerste keer op het programma stond. Daar waren 7 teams voor ingschreven, uit Duitsland, Denemarken en Nederland (ook dit toernooi gaat komende zomer niet door). Ook de Laola Cup kent een opening op de maandagavond. De toernooidagen zijn op dinsdag, woensdag en donderdag. Op vrijdag is de terugreisdag, dat betekent minimaal 1 dag korter dan de trip naar Denemarken. Ze hebben niet zo'n uitgebreide promofilm als de Dana Cup.
 

 
Ook hier is het mogelijk om met het hele team (en een paar andere teams) in een school of sporthal te slapen. De goedkoopste oplossing, maar meer iets voor de jongere leeftijden. Upgrades naar hostels/hotels behoren ook hier tot de mogelijkheden, waarbij weer meerdere opties voor lunch en diner (ontbijt zit bij hostel/hotel).
 
Voor wat betreft de reis, Hamburg is een stuk korter dan Denemarken en is zelfs met de trein nog te doen. Vanuit Venlo naar Düsseldorf en daar overstappen en dan rechtstreeks naar Hamburg. Of vervoer regelen naar Düsseldorf en daar op de trein stappen. Uiteraard is zelf rijden iets goedkoper, maar voor een uurtje of 5 tot 6 met de trein reizen zou nog kunnen. Beetje afhankelijk van de hoeveelheid bagage natuurlijk.
 
Het kostenplaatje komt iets lager uit dan de Dana Cup, maar je zit al snel aan de € 400,-. Afhankelijk van de upgrade die je neemt, dus welk hotel/hostel en of je lunch en diner neemt bij het toernooi of het zelf regelt.

Financiëring

Om de financiering mogelijk te maken, zullen we allereerst op zoek gaan naar sponsoring. Op dit moment loopt er vanuit de club nog een aanvraag bij de ING, voor sponsoring om het meidenvoetbal bij Baarlo te promoten. Mochten we daar een bedrag mee binnenhalen, dan wordt een % gebruikt voor een toernooi voor onze meiden. Dat heb ik namelijk in de aanvraag ook duidelijk opgegeven.
 
We gaan ook de club een bijdrage vragen. Uiteindelijk zorgt deelname aan zo’n toernooi voor de nodige aandacht in de regio en daarbuiten. Daar zorgen we wel voor! Verder hebben ProgPower en Kasteel de Berckt de trainingspakken gesponsord, maar is de bijdrage over een aantal jaar gezien groter dan de kosten van de trainingspakken. Bij de sponsorcommissie gaan we dan ook een bijdrage vragen.
 
Ook is crowdfunding een mogelijkheid om een bedrag binnen te halen en kunnen de meiden een aantal werkzaamheden op zich nemen bij de club of elders, waarmee ze een deel van de financiering weten binnen te halen. Er zijn denk ik wel wat mogelijkheden om een (klein) deel van het totaal gefinancierd te krijgen. En daar is ook ruim de tijd voor.

Samenvattend

Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of één en ander haalbaar is. De trip naar Denemarken heeft mijn persoonlijke voorkeur. Ik weet uit ervaring dat dit soort uitstapjes onvergetelijk zijn. Zelf als jeugdspeler en later ook bij de senioren, heb ik diverse weekendjes meegemaakt. Zuid-Limburg, de Achterhoek, Duitsland, België, ik kan ze denk ik allemaal nog wel opnoemen. In de tijd dat ik in de jeugd voetbalde was Duitsland al heel erg bijzonder. Als ik zie wat er nu allemaal georganiseerd wordt, niet normaal. Vooral voor de 13-17 lichtingen zijn er heel veel toernooien die zo op het eerste oog zeer de moeite waard zijn.
 
Voor de meeste meiden van ons team wordt het een afsluiting van 4 - 5 jaar samen voetballen. Dat moet je op een bijzondere manier afsluiten. Zeker omdat een aantal van de meiden tot de groep behoort die het meidenvoetbal zijn gestart in Baarlo. Daar mogen ze best trots op zijn. Wordt een toernooi zoals hierboven beschreven niet haalbaar, dan wordt het een toernooi van 1 dag ergens in Nederland met 2 overnachtingen. Het is nog steeds erg jammer dat de Ederbergland Cup niet door kon gaan en dat zij geen MO19 toernooi organiseren. Want dat schijnt een erg gezellig toernooi te zijn.
 
Denk er allemaal maar eens rustig over na. Voor de meiden een unieke ervaring, voor een trainer ook, hahaha. Als het Denemarken wordt en we gaan met eigen vervoer, dan is de voorwaarde dat er voldoende ouders met auto meegaan en er ook weer voldoende ouders terug, anders is het niet haalbaar. Dat betekent dus dat degene die heen rijden, niet per definitie ook een hele week moeten blijven. Als er bijvoorbeeld ouders zijn die graag een aantal dagen mee willen, dan moeten we dit goed afstemmen zodat er voldoende vervoer is op zowel heen- als terugreis. Uiteraard kunnen jullie er ook nog een aantal dagen vakantie aan vastplakken in Denemarken, of nog doorreizen naar Zweden/Noorwegen. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat Scandinavië meer dan de moeite waard is.
 
Ik hoor graag hoe iedereen er in zit, dan weet ik of het überhaupt haalbaar is. Ik zou het geweldig vinden en ik zou liegen als ik zeg dat ik het alleen voor de meiden geweldig vind. Als trainer/ouder lijkt me dit ook een prachtige ervaring, daarom wil ik er ook wel wat tijd in stoppen om één en ander te regelen. Ik zie ieders reactie wel tegemoet en als het uiteindelijk niet haalbaar is, geen probleem. Ben daar gewoon eerlijk in. Want dan plannen we een weekend ergens in Nederland volgend jaar, liefst met een toernooi maar dat is zelfs niet noodzakelijk.
 
Ik zie alle reacties wel tegemoet, alvast bedankt!
 
Groeten, René