Onze mening over Dana Cup 2022 - Voetbalvereniging Baarlo

Onze mening over Dana Cup 2022

31 juli 2022 16:00


Hoewel we niet alles wat Dana Cup te bieden heeft hebben kunnen ervaren, geven we onze mening over dit grote internationale jeugdtoernooi. Mocht je vragen voor ons hebben, stuur een mail naar meiden@vvbaarlo.nl!

We geven graag onze mening over Dana Cup, een prachtig toernooi voor jeugdspelers in de leeftijd 11-19 jaar. We kunnen niet over alles oordelen, omdat we maar op een paar sportparken zijn geweest en de meiden ook geen gebruik gemaakt hebben van een aantal faciliteiten zoals het zwembad en de disco-avonden. Maar we geven onze mening dat een goed beeld geeft hoe wij Dana Cup ervaren hebben.

De velden

Een belangrijk onderwerp, de velden. Hoe krijgen ze het voor elkaar om zoveel velden beschikbaar te hebben en bespeelbaar. Er wordt gebruik gemaakt van maar liefst 13 sportparken in de regio, 49 speelvelden. En dat moet ook wel, want ze hebben meer dan 2.000 wedstrijden in te plannen in alle leeftijdscategorieën. Wij speelden onze eerste wedstrijd op het sportpark van Fortuna Hjørring en de volgende 4 wedstrijden op het sportpark van Højene. We kunnen dus niet oordelen over de andere sportparken, maar de velden waar wij op gespeeld hebben lagen er prima bij. Natuurlijk is niet elk veld een biljartlaken en staat er overal evenveel gras, maar over het geheel was de kwaliteit van de velden acceptabel. En de grasmat in het stadion waar de finales gespeeld werden was om je vingers bij af te likken, daar zou iedereen graag op willen spelen. Kortom, zeer tevreden over de kwaliteit van de velden.

De sportparken

Zoals gezegd zijn wij maar op 2 sportparken geweest, daar was alles prima op orde. Hjørring is het centrale sportpark waar ook alle activiteiten te doen zijn. Een gametent, een grote tent voor kleding/merchandise, vele eettentjes en diverse voetbal spelvormen waarmee de jeugd zich kan amuseren tussen de wedstrijden door. Verder waren er een aantal plekken waar je drinken kon krijgen, allemaal prima op orde. Het enige minpunt was de weinige WC’s, dat kan beter. Vooral de meiden moesten vaak lang wachten bij het toilet, omdat er simpelweg niet veel toiletten waren. Een aandachtspunt voor de organisatie. Op het sportpark in Højene had men een grote tent geplaatst met een verkooppunt voor drinken en BBQ. Ook dit was uitstekend verzorgd, want de BBQ had diverse gerechten in de aanbieding. En daar hebben we dan ook een paar keer gebruik van gemaakt. De 2 sportparken waar wij zijn geweest waren dus prima op order.

Het busvervoer

Omdat wij in Hirtshals overnachtten, moesten we met de bus naar het centrale sportpark in Hjørring. Van daaruit gingen er pendelbussen naar de verschillende sportparken. De bussen zaten soms behoorlijk vol maar dat zorgde alleen maar voor gezelligheid. Er werd veel gezongen in de bussen, samen met andere teams. Vooral met de Braziliaanse jongens werden de busreizen een leuke ervaring. Verder waren er voldoende bussen, geen enkele keer lang moeten wachten. Het werkt dus prima op deze manier en nog gezellig ook.

Scheidsrechters

Hoe krijgen ze het voor elkaar om genoeg scheidsrechters te regelen voor 2.100 wedstrijden? Daar waren we ook benieuwd naar, maar elke wedstrijd werd geleid door een internationale scheidsrechter. En die werd het niet makkelijk gemaakt want er werd gespeeld zonder grensrechters. Alleen verderop in het toernooi werden grensrechters ingezet. Maar spelen zonder grensrechters werkte uiteindelijk prima. Het acceptatievermogen was hoog op dit toernooi, vooral spelers/speelsters onderling. Er waren af en toe wel eens traimers die zich iets te veel lieten horen, maar daar trokken de scheidsrechters zich niets van aan. Zij beslisten of het buitenspel was of niet en wie een uitbal/corner/achterbal kreeg. Wij hadden geen klagen over de scheidsrechters, al waren we het ook niet elke keer eens met een buitenspelval, hahaha.

Het niveau

We hadden het na het bekijken van een paar wedstrijden al snel gezien, het niveau op dit toernooi ligt hoog. Diverse teams uit andere landen sturen een regioteam, of selectieteam naar het toernooi. Veel gesponsorde/gesubsidieerde teams. Ook in onze leeftijd lag het niveau hoog en moesten we vol aan de bak om te presteren. En we kunnen achteraf met een trots gevoel terugkijken op onze prestatie. Los van de ene wedstrijd waar we volledig kansloos met 1-7 verloren hebben we een prima prestatie op de grasmat gelegd. Tegen fysiek sterke Noorse teams en zeer fel spelende Mexicaanse meiden hebben we goed tegenstand geboden. Eén keer gelijk (1-1), 2 keer verloren (0-1) en 1 keer gewonnen (1-0). En er had meer ingezeten in een paar wedstrijden. Maar we kunnen zeer trots zijn, ook realiserend dat ons team in de categorie onder 19 speelde en wij diverse meiden hebben van 14, 15 en 16 jaar. We adviseren in ieder geval wel dat teams die overwegen om aan de Dana Cup deel te nemen, op een redelijk niveau spelen. Anders is de kans aanwezig dat je weinig plezier aan de wedstrijden gaat beleven.

De accommodatie

Standaard kun je gebruik maken van overnachtingen in scholen, sporthallen en andere gebouwen waar je met een groep in een ruimte kunt slapen. Vooral jeugdige teams kiezen hiervoor. Wij hebben er bewust voor gekozen om te overnachten in een hotel, in ons geval Motel Nordsoen in Hirtshals. Je betaalt daar wel extra voor, maar we wilden niet met z’n allen in een klaslokaal overnachten. Motel Nordsoen was achteraf een perfecte keuze. De kamers waren goed, het ontbijt was prima, de omgeving heel erg rustig en de gezamenlijke ruimte was precies wat we nodig hadden om in de avonden na te praten over de dag en nog een feestje te vieren. Mocht dit avontuur een vervolg krijgen, dan kiezen wij waarschijnlijk weer voor Motel Nordsoen, al zijn er ook nog een aantal andere opties die interessant zijn.

De omgeving

Om 2.100 wedstrijden te kunnen spelen moet er gebruik worden gemaakt van diverse sportparken in de regio. En dat is in Scandinavië ook mogelijk, omdat de bevolkingsdichtheid veel lager licht dan in ons land. Wij zaten in Hirtshals, 20 minuten rijden van Hjørring. Omdat wij ook de omgeving wilden verkennen maakten we een fietstocht met z’n allen en werd Hirsthals diverse malen te voet bezocht. Ook werd een bezoekje afgelegd aan het strand in Hirtshals. Tijdens de fietstocht maakten we een kleine tour langs de westkust. Een rustige omgeving met de nodige natuurschoon, vlak aan zee. Voldoende gelegenheid om tot rust te komen en te genieten. Ook dit was achteraf een prima keuze, niet direct bij de drukte van het toernooi verblijven, maar 20 kilometer ervan af in een rustige omgeving. Zo heb je ook voldoende gelegenheid om je af en toe als echte tourist te gedragen.

Overall impression

Voor ons werd het een onvergetelijke week. Alles viel perfect op z’n plaats. De weersomstandigheden waren uitstekend, zeker het tweede deel van de week. Op het toernooi was het genieten van de super ontspannen sfeer, de verbroedering van de jeugd en het prima niveau van de wedstrijden. Een groot compliment naar de organisatie is dan ook echt op zijn plaats. Ze hebben hier iets geweldigs opgebouwd, een toernooi dat in 2023 al voor de 40e keer georganiseerd wordt. Er zijn mensen die we ontmoet hebben die zeggen dat de Gothia Cup in Zweden nog leuker is. Dat is een toernooi dat met 1.600 deelnemende teams 2 keer zo groot is als Dana Cup, waarbij er voornamelijk Zweedse teams meedoen. Aan de Dana Cup doen veel Noorse teams mee, maar verder teams van over de gehele wereld. Of nog groter ook leuker is weten we niet, dan moeten we zelf een keer naar de Gothia Cup. Voor nu kijken we terug op een geweldig toernooi, we kunnen het niet vaak genoeg herhalen. En gaat het een vervolg krijgen? Wie weet, uitsluiten doen we dat zeker niet! Sterker nog, we kunnen ons niet voorstellen dat het binnen de club geen vervolg gaat krijgen. Wij willen nog wel een keer!

Meer informatie

Je kunt ons altijd een mail sturen als je vragen hebt over onze ervaringen tijdens de Dana Cup, meiden@vvbaarlo.nl. En voor nog meer informatie verwijzen we iedereen naar de website van de Dana Cup, https://www.danacup.dk/en/ (in het Engels).