Scottish Woman Team te gast bij VV Baarlo: zomer 2017 - Voetbalvereniging Baarlo

Scottish Woman Team te gast bij VV Baarlo: zomer 2017

11 februari 2021 11:00

LenG

Het is alweer bijna 4 jaar geleden! Zomer 2017 vond het UEFA Women's EURO toernooi in ons land plaats, dat uiteindelijk zo succesvol was voor onze Oranje Leeuwinnen die de Europese titel in de wacht sleepten. VV Baarlo had het nationale Schotse Vrouwenteam, ook deelnemer aan dat toernooi, te gast op Sportpark De Meeren.

Voorbereiding

In de voorbereiding op dat toernooi verbleven de Schotse Voetbalvrouwen van 11 tot 15 juli in Baarlo in Chateau De Raay en verkozen zij ons Sportpark De Meeren tot hun trainingskamp met VV Baarlo dus als gastheer. Uniek voor de Gemeente Peel en Maas en Baarlo in het bijzonder, als ook een unicum en hele eer voor onze vereniging!

Die keuze van de Schotse voetbalbond voor het Baarlose hotel als domicilie voor hun vrouwenteam en ons sportpark als voorbereidend trainingskamp was niet vanzelfsprekend. Beide moesten voldoen aan hun eisen en wensen. Een pré was natuurlijk de geringe (loop- en fiets-) afstand tussen het hotel en ons sportpark. Voorwaarde was een veld met een perfecte grasmat, glad en groen als een biljartlaken.

Zo vlak na afloop van het voetbalseizoen was dat uiteraard niet het geval. In onderlinge afspraak tussen alle partijen kreeg het hoofdveld in de weken vooraf de noodzakelijke kwaliteitsinjectie. Een “fieldmanager” van de KNVB werd daarvoor ingeschakeld die in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf uit Twente de klus, tijdig vóór de komst van de Schotse gasten, klaarde. Ook onze eigen vrijwilligers van de Werkgroep Accommodatiebeheer droegen hier met hand- en spandiensten een steentje aan bij. Zoals zij ook tijdens het verblijf van het Schotse vrouwenteam op verzoek de nodige hulp boden om alles goed en naar hun wens te laten verlopen.  

20170713_Schots_nationale_vrouwen_teamfoto.jpg

Het Schotse vrouwenteam samen met enkele VV Baarlo-vrijwilligers vóór het clubgebouw op de foto.

Media-aandacht

Uiteraard trok de aanwezigheid van deze internationale ploeg in ons dorp de nodige aandacht van de regionale, provinciale en zelfs nationale pers. Ook internationaal, met name in Schotland natuurlijk.  Omroep L1 maakte een speciale reportage, Omroep Peel en Maas, Omroep Venlo en ook omroepen elders in den lande schonken hier aandacht aan. Ook de schrijvende pers, zoals het Dagblad De Limburger  en lokale en regionale weekbladen. Baarlo en speciaal VV Baarlo was een kleine week voor even “hot news”, dankzij de aanwezigheid van de Schotse gasten. Met name door hun deelname aan het Vrouwen EK natuurlijk, maar ook door het feit dat IS (Islamitische Staat) haar aanhangers had opgeroepen een aanslag te plegen rondom het duel, de derby tegen Engeland.  Voor de zekerheid werd de beveiliging rondom de ploeg extra opgeschroefd.  Bang waren de Schotten niet, wel alert. Gelukkig bleef het uiteindelijk bij een dreiging.

Trainingskamp

De Schotse vrouwenselectie stond onder leiding van de in het internationale damesvoetbal gerenommeerde, maar uiterst aimabele, Anna Signeul uit Zweden als bondscoach. Ondersteund door een uitgebreide staf van assistent-coaches, fysiotherapeuten, artsen en overige assistenten.Vier dagen lang werd er in De Meeren, onder uitstekende weersomstandigheden, intensief maar ook op zijn tijd ontspannen getraind als voorbereiding op het toernooi.

20170713_Schots_nationale_vrouwen_trainingsmoment.jpg

Trainingsmoment op het hoofdveld met de nodige belangstelling langs de lijn..

Afscheidsduel bij VV Baarlo

Als afscheid werd er als laatste trainingssessie nog een onderlinge gespeeld van 60 minuten waaraan ook vijf jeugdspelers van VV Baarlo als gastspelers speelminuten kregen. Het oefenpotje eindigde in een 1-1 gelijkspel mede dankzij een mooi en subtiel stiftje van jeugdspeler Laurens van den Ham. De andere jeugdspelers die de eer hadden mee te mogen spelen waren Antoine van den Ham, Matthijs Timp, Sander Gulev en Juul van Lier. Niet toevallig spelen een aantal van hen tegenwoordig bij de selectie van VV Baarlo. Het oefenpotje stond overigens onder de prima leiding van clubscheidsrechter John Van Heur, langs de lijn geassisteerd door Frank Berden en Martijn Janssen. 

20170715-schots-nationaal-vrouwenvoetbalteam_web.jpg

Schotse dames en begeleiding samen met VV Baarlo spelers, arbitrale (club)trio en enkele leden van WG Accommodatiebeheer  op de foto. 

Nipte uitschakeling in poulefase EK-toernooi

In het openingsduel van de poulefase van het toernooi was Engeland in het stadion van FC Utrecht de eerste tegenstander. De aartsrivaal bleek toch veel te sterk , een kansloze 6-0 nederlaag. Tegen Portugal was er meer evenwicht, maar werd er uiteindelijk toch een nipte nederlaag geleden (1-2). In het laatste groepsduel, gespeeld in de Adelaarshorst in Deventer, was daardoor tegen het veel sterker geachte en dus favoriete Spanje een zege met 2 doelpunten verschil nodig om door te kunnen stromen naar de knock-out fase. De Schotse vrouwen knokten zich in dat duel naar een 1-0 voorsprong. De zo hartstochtelijk gewenste, noodzakelijk en ook verdiende tweede treffer bleef echter ondanks alle inzet uit. Het veel sterker geachte Spanje wankelde, maar hield ternauwernood stand. De Schotse ploeg eindigde daardoor als 3e in de poule en was daarmee uitgeschakeld. Natuurlijk overheerste pal na afloop van het gewonnen duel tegen Spanje allereerst de teleurstelling. Niettemin konden de als outsiders geachte Schotse dames met  opgeheven hoofd terug naar de thuisbasis in Schotland. Het toernooi ging verder met zoals bekend de Oranje Leeuwinnen, onder aanvoering van onze eigen Limburgse Lieke Martens, als glorieuze eindwinnaar en Europees Kampioen.

Afscheid als Schotse bondscoach

Zoals al van tevoren door haar aangekondigd stopte de sympathieke Anna Signeul na afloop van het toernooi als bondscoach van de Schotse vrouwenploeg. Haar grootste succes: de deelname aan het Vrouwen EK, voor het eerst in de historie van het Schotse Vrouwenteam. Op zich al een aansprekend en door de buitenwacht helemaal niet verwacht resultaat. En op het toernooi viel haar ploeg, als underdog, zeker niet uit de toon.De ploeg was immers maar één doelpunt verwijderd van nog meer "glory".  De Zweedse was in totaal liefst 12 jaar (!) hoofdcoach bij de Schotse dames en ging haar carrière voortzetten als bondscoach bij de voetbalvrouwen van Finland.

Anna_Signeul.jpg

 Schotse bondscoach Anna Signeul spreekt haar pupillen toe tijdens een training op het hoofdveld.

Schotse dankbaarheid

Vanuit het Schotse team waren er alleen maar positieve geluiden over de dagen dat zij vertoefden in Baarlo. Zowel voor hun verblijf op Chateau De Raay als bij VV Baarlo. Door de begeleiders van het team werden na afloop nog wat vaantjes en posters en andere attributen uitgedeeld als dank en als souvenir voor de aanwezigen op het Baarlose sportpark die daar prijs op stelden en dat waren er velen. Hier en daar werden ook nog handtekeningen uitgedeeld. Ook de club ontving wat van die souvenirs, waaronder een officieel Schots voetbalshirt voorzien van alle handtekeningen van speelsters en begeleiders van de Schotse ploeg. Dat shirt is nog steeds te bewonderen in onze clubkantine.  Al met al wat een geslaagde happening en een unieke en onvergetelijke gebeurtenis in de geschiedenis van de club. 

Foto- en mediareportages

FOTOVERSLAG: Scottish Woman Team te gast bij VV Baarlo

L1NWS: Schotse damesvoetbalteam traint bij VV Baarlo

L1NWS: Terreurdreiging voor Schotse Voetbalvrouwen

Scottisch FA website : Scotland out of Euros despite heroic win

Dagblad De Limburger: wedstrijdverslag

Bron: Archief VV Baarlo