Leerzame nederlaag in Maastrichtse Stadion 'De Geusselt' - Voetbalvereniging Baarlo

Leerzame nederlaag in Maastrichtse Stadion 'De Geusselt'

ST MVV/Fortuna Sittard MO17-1

4 - 1

Baarlo MO17-1

... (schot)
15'
... (penalty)
20'
... (afstandschot)
34'
... (afstandschot)
73'
76'
Lara Hermans (corner)

Competitie

1e klasse Zwaluwen Jeugd Reeks (1e fase) L

Datum

22 september 2022 19:45

Scheidsrechter

B. Hanssen

Accommodatie

Stadion De Geusselt

Donderdag 22 september 2022, een historische wedstrijd in Stadion 'De Geusselt' te Maastricht. Voor het eerst speelde een meidenteam van MVV een thuiswedstrijd voor de competitie. Want sinds dit seizoen heeft MVV een MO17-1, het eerste meidenteam in de historie van de club. Maar ook voor VV Baarlo was de wedstrijd historisch, want nog nooit speelde een jeugdteam een competitiewedstrijd tegen een betaald voetbalorganisatie. En de meiden van VV Baarlo MO17-1 mochten deze primeur meemaken. Het werd desondanks een uiterst leuke avond en leerzame ervaring.

De wedstrijd had eigenlijk gespeeld moeten worden op zaterdag 17 september. Voor onze MO17-1 was dat helaas niet haalbaar door afwezigen en blessures. Gelukkig lukte het uiteindelijk om samen met MVV een geschikte datum te vinden. En zo vertrokken de meiden van MO17-1, aangevuld met Lara en Shirley van de MO15-1, met veel enthousiasme naar Maastricht.

Het enthousiasme maakte echter plaats voor angst en onzekerheid toen de meiden het stadion binnenkwamen. 'Wow, dit is toch best een groot stadion' was de reactie. De trainers probeerden even duidelijk te maken dat de meiden het zelf verdiend hadden om in De Geusselt te spelen. Door de goede prestaties van afgelopen seizoen is MO17-1 redelijk hoog ingedeeld. De meiden waren echter te veel onder de indruk. De warming-up begon 10 minuten later dan gepland, aangezien bijna het gehele elftal even de zenuwen onder controle probeerde te brengen op het toilet. Uiteindelijk een korte warming-up, wat doorgaans ook voldoende moet zijn, want een te lange warming-up werkt ook niet.

Onder luid applaus van het aanwezige publiek, waaronder een groot aantal supporters uit Baarlo, kwamen beide teams gezamenlijk het veld op, als echte profs. De wedstrijd ging van start en zoals verwacht trok MVV het initiatief naar zich toe. Helaas viel bij Baarlo aanvoerdster Lieke Smedts al vrij snel uit, een eerder opgelopen blessure was nog niet voldoende hersteld. Dat was gelijk een aderlating, er moest geschoven worden in de opstelling en Maud Huijs mocht weer de verdediging leiden. MVV had duidelijk een veldoverwicht en creëerde zich een aantal mogelijkheden. Grote kansen leverde het nog niet echt op, maar uiteindelijk werd er wel gescoord uit één van de mogelijkheden, 1-0. Het spelbeeld bleef hetzelfde en na een tijdje kreeg MVV een penalty wegens een handsbal. Niks opzettelijk, maar er hadden zich al 2 vergelijkbare situaties voorgedaan en de scheids kon niet anders dan de bal op de stip te leggen. Deze werd feilloos in het hoekje geschoten, 2-0. Een minuut of 5 voor rust werd het nog 3-0, na een mooie aanval van MVV. De meiden uit Baarlo hadden het lastig en wisten zelf sporadisch voor het doel van de tegenstander te komen. MVV was een stuk feller en daardoor ook de bovenliggende partij. 

In de rust probeerden de trainers duidelijk te maken waar het verschil lag. Instelling en beleving, de wil om te winnen was bij MVV gewoon goed en daar ontbrak het aan bij Baarlo. De trainers gaven de meiden mee dat ze zich niks moesten aantrekken van het stadion, het publiek, de fotografen. Gewoon lekker voetballen met volle overgave en laten zien waarom ze op dit niveau zijn ingedeeld. 

En zo kwam er een geheel ander Baarlo uit de kleedkamer. Er werden een aantal wijzigingen doorgevoerd in de opstelling die goed uitpakten. Shalysa werd centraal op het middenveld gezet en zorgde met haar gretigheid dat de spelbepaler van MVV minder aan de bal kwam en ze stuurde ook de voerhoede meer richting het doel van de tegenstander. En de 2 jonkies van MO15-1 joegen in de voorhoede op elke bal en dat werd overgenomen door de rest van het team. Met veel strijd lieten de meiden uit Baarlo zien dat ze toch wel een balletje kunnen trappen. MVV kwam veel minder voor het doel van Kim, die met een paar goede ingrepen de schade beperkt hield. Baarlo kwam zelf ook wat meer bij het doel van MVV, al leverde het nog geen hele grote kansen op. 

Met nog 10 minuten te gaan wilde MVV nog een keer wisselen. Door de nieuwe 'onzinnige' regels die de KNVB weer heeft bedacht ontstond er even wat onduidelijkheid. Vooraf was afgesproken om de regels te volgen, 3 wisselmomenten in de wedstrijd, wisselen in de rust niet meegeteld. MVV had echter al 3 keer gewisseld tijdens de wedstrijd. De trainers van Baarlo gaven even aan dat wisselen dus eigenlijk niet kon, maar maakten er verder geen punt van. Gewoon doorwisselen als dat nodig is, laat de KNVB snel een einde maken aan deze onzin bij de jeugd. MVV verontschuldigde zich maar Baarlo vond het prima, lekker laten gaan en verder voetballen. Misschien was Baarlo wel even uit de concentratie gehaald door deze wissel, want uit een corner wist MVV de voorsprong te vergroten. Kim redde in eerste instantie nog wel maar was uiteindelijke kansloos bij het afstandsschot dat volgde, 4-0. Baarlo liet het er niet bij zitten en zette toch nog een keer aan. Hoog druk zetten leverde de meiden een corner op en uit de door Shalysa scherp genomen corner mocht Lara de verdiende eretreffer noteren, 4-1. En daar bleef het bij, een verdiende overwinning voor de meiden uit Maastricht. Onder wederom luid applaus werd de wedstrijd beëindigd door de uitstekend leidende scheidsrechter. Alle meiden namen het applaus dankbaar in ontvangst, er werden de nodige foto's gemaakt en nog even nageborreld aan de bar in het stadioncafé.

Voor VV Baarlo MO17-1 gaat deze wedstrijd de geschiedenisboeken in, net als voor MVV MO17-1. Voor de meiden uit Baarlo een uiterst leerzame wedstrijd. Na 2 vriendschappelijke wedstrijden en 1 competitiewedstrijd, die alle 3 makkelijk gewonnen werden, een eerste echte test. En die test had het elftal ook nodig. Duidelijk werd dat onze MO17-1 een prima elftal is, als er met de juiste 'spirit' gespeeld wordt. De meiden moeten vooral meer overtuigd worden van eigen kunnen, daar ontbreekt het nog aan. Ze zijn te snel onder de indruk van omstandigheden, maar dat is nergens voor nodig. De trainers willen dan ook graag meer van dit soort wedstrijden, dat is goed voor de ontwikkeling van de meiden waar ze in de toekomst profeit van hebben. Want uiteindelijk gaat het daar natuurlijk om bij de jeugd, opleiden en voorbereiden op voetballen bij de senioren, in dit geval de vrouwen van VV Baarlo.

We kijken dan ook al uit naar de returnwedstrijd, zaterdag 8 oktober op sportpark De Meeren. Maar eerst nog 2 uitwedstrijden die natuurlijk ook uiterst serieus genomen moeten worden, tegen Marvilde MO17-1 (Veldhoven) en NWC Asten/Someren MO17-1. Hopelijk wordt de ervaring van deze wedstrijd meegenomen en ontwikkelt het eltfal zich verder. Want dat er potentie in het team zit dat werd de 2e helft gisteren wel duidelijk. 

Zet maar in de agenda, zaterdag 8 oktober speelt MO17-1 weer thuis, tegen MVV MO17-1. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Hopelijk zien we dan weer zoveel publiek als gisteren in De Geusselt.

Een kort verslag met videoreportage van 1Limburg is te lezen/bekijken op:
https://www.1limburg.nl/.../mvv-vrouwen-debuteren-met...