De hobby van: Jan Peeten

3 november 2020 13:30


Jan Peeten, jarenlang vast keeper van het eerste elftal en tegenwoordig nog keeper van de veteranen, heeft als hobby vogels. Vogels spotten in de natuur, maar ook vogels houden in een volière. Bijzonder genoeg voor een interview.

 1. Jan_voor_n_van_de_volires.jpgStel jezelf even kort voor
  Mijn naam is Jan Peeten en ik ben 57 jaar oud. Ik voetbal (keep) al bijna 50 jaar bij VV Baarlo, momenteel bij de Veteranen.
 2. Wat is je hobby naast voetbal?
  Mijn hobby naast voetbal is vogels. Enerzijds genieten van vogels in de vrije natuur en anderzijds het houden van vogels in een gezelschapsvolière.
 3. Wat houdt je hobby in?
  Genieten van de vogels, van hun zang, van hun kleuren en van hun gedrag. Bij de volières zitten, rond lopen, observeren en er mee bezig zijn zoals het voeren van de vogels en in de kweekperiode zorgen voor voldoende nestmateriaal en nestgelegenheden en uiteraard het schoon houden van de volières.
 4. Hoeveel tijd besteed je gemiddeld aan je hobby?
  Dagelijks ben ik er gemiddeld 2 uur mee bezig. Dit is beperkt omdat ik daarnaast een eigen bedrijf run en ook nog actief ben bij VV Baarlo. In de weekenden en vakanties besteed ik meer tijd aan de vogels.
 5. Hoe is deze hobby ontstaan/tot stand gekomen?
  De vogelliefde heb ik van mijn vader geërfd, hij heeft al zijn hele leven vogels. Van jongs af aan ben ik vogelliefhebber. In 1976 kweekte ik Engelse grasparkieten en daar ging ik mee naar tentoonstellingen. Ook heb ik toen als jeugdlid een keurmeestercursus gevolgd. Daarna in verband met werkzaamheden, huwelijk en kinderen tijdelijk gestopt met het houden van vogels. In 2008 heb ik mijn hobby weer opgepakt samen met mijn zoon Rik. Op aanraden van mijn vrouw Hennie hebben we toen de eerste gezelschapsvolière laten bouwen.
 6. Is dit een hobby van jou alleen of deel je deze hobby met iemand?
  Het genieten van de vogels in de vrije natuur doe ik samen met Hennie. Samen zijn we lid van de vogelbescherming en nemen we vaker deel aan vogelexcursies. Hennie geniet meer van de vogels in de tuin (welke ook bijgevoerd worden) en ik van de vogels in de volières.
 7. Wat is het leukste aan deze hobby?
  Het leukste is om er mee bezig te zijn. Observeren en bepalen welke soorten het zijn. Het samenstellen van vogels die bij elkaar gehouden kunnen worden. In de volières zitten grondvogels zoals kwartels, plevieren en rallen en Europese cultuurvogels zoals baardman, putter, goudvink en kwikstaarten en vruchten- en insecteneters zoals spreeuwen en kardinalen en tropische vogels zoals gouldamadines, sint-helenafazantjes, diamantvinken, dominicaner wida’s, edelzangers en nachtegalen en duifjes zoals zebraduiven, tamboerijnduiven, senegal tortelduiven en zwartmaskerduiven.
  Baardmannetje.jpg
  Baardmannetje
  Dominicaner_wida.jpg
  Dominicaner wida
 8. Zijn er ook minder leuke dingen aan je hobby?
  Minder leuke dingen zijn er eigenlijk niet maar het is niet leuk als je de vogels te snel bij elkaar zet of wanneer ze niet snel genoeg hun voer en water vinden waardoor ze sneuvelen. Maar ja door schade en schande wordt je wel weer wijzer :-).
 9. Heb je een wens of grote droom in relatie tot je hobby?
  Een wens of droom is misschien een aantal volières bouwen op een stukje grond in de tuin van mijn ouders.
 10. Hoe verhoudt deze hobby zich in relatie tot voetbal?
  Deze hobby is prima te combineren met het voetbal. Het voetballen is lekker actief en de vogels lekker ontspannen.

Zilveroor_nachtegaal.jpgZilveroor nachtegaal

Zwartmaskerduif.jpgZwartmaskerduif