In the spotlights: Len Gielen - Voetbalvereniging Baarlo

In the spotlights: Len Gielen

3 november 2020 7:45


Vandaag in de spotlight, Len Gielen, wie kent hem niet! Len is een voorbeeld voor iedereen die VV Baarlo een warm hart toedraagt. Jarenlang actief voetballer geweest van de jeugd, senioren en veteranen. En al jarenlang vrijwilliger in diverse rollen. Een mooi verhaal van een zeer veelzijdig en gewaardeerd persoon. Het werd tijd dat we Len eens in de spotlights zetten.

Gezin en werk

Mijn naam is Len Gielen. Gezin en familie zijn heel belangrijk voor mij en om met de deur in huis te vallen: voetbal en speciaal VV Baarlo is daarnaast mijn passie en grootste hobby. Ik ben 69 jaar oud en al 46 jaar gehuwd met Lies. We hebben 2 zonen, Rico en Andy. Rico is gehuwd met Trudy en zij zijn woonachtig in Kessel. Gezegend met 2 zoontjes Jouke (12) en Hidde (9). Andy woont met partner Anja in ‘Baolder’, samen met zoontje Cas (7) en dochtertje Isa (5). Vier schattige kleinkinderen dus, waar we erg trots op zijn en waar we regelmatig op mogen passen als de papa’s en mama’s werken of een uitje hebben. De hele familie is sportief ingesteld en ‘voetbalminded’. Rico en Andy  hebben beide jarenlang gevoetbald bij VV Baarlo. Andy is nog jeugdleider bij VV Baarlo en Rico bij VV Kessel. De kleinzonen Jouke en Hidde spelen bij VV Kessel en Cas bij VV Baarlo. Isa danst bij DSG Expression.

Foto van de kleinkinderen van Len Gielen

Zoals mijn leeftijd al verraad ben ik nu “pensionado”, alweer ruim 3 jaar. Ik heb een bedrijfseconomische opleiding gehad in Tilburg, maar ben uiteindelijk na omscholing in de IT-wereld “beland”. Computer en automatisering was in mijn jonge jaren in opkomst en trok uiteindelijk meer mijn interesse. Ik heb enkele werkgevers gehad, maar de laatste en langste was Seacon Logistics in Venlo. Bekend als hoofdsponsor van VVV Venlo, waar ik 26 jaar tot aan mijn pensioen werkzaam was. Ik was daar Manager IT & Quality Assurance. Directeur / eigenaar Hay Berden, voormalig voorzitter van VVV-Venlo,  was jarenlang mijn directe baas. Om nog ‘feeling’ te houden met het werkzaam leven heb ik de afgelopen 2 jaar nog gemiddeld anderhalve dag per week als chauffeur gewerkt bij AutoArena (recent omgedoopt naar Wealer). Dat hield in het ophalen en wegbrengen van klanten en (huur)auto’s. Heel leuk werk om te doen, geen stress, fijne collega-pensionado’s, rijden in doorsnee en luxe auto’s. Door de corona is daar helaas een (voorlopig?) einde aan gekomen.

Len Gielen als actief spelerVrijwilligerswerk en hobby’s

Medio 1961 ben ik lid geworden van toen nog RKVV Baarlo. De club startte destijds voor het eerst met 10-jarigen als jongste categorie, destijds de C-jeugd. Ik speelde achtereenvolgens in C1, B1 en A1 als aanvaller (rechtsbuiten). Daarna 18 seizoenen lang selectiespeler, waarvan 12 seizoenen in Baarlo1. Een aantal jaren zelfs als aanvoerder. In de selectie werd ik al vrij snel 'omgeschoold' tot centrumverdediger. Eerst voorstopper en daarna laatste man.

Na  afgebouwd te hebben in lagere teams als speler/leider heb ik nog 20 seizoenen bij de veteranen gespeeld. In totaal 50 jaar actief voetballer geweest. De afscheidswedstrijd tegen 'Ald VVV' met mijn oudste kleinzoon Jouke als pupil bij de aftrap, was zeer speciaal. Ik had toen ook na afloop de eer om de zilveren speld van de KNVB te mogen ontvangen voor mijn vrijwilligerswerk.

 

Sindsdien probeer ik me fit te houden met hardlopen. Om gemotiveerd te blijven loop ik elk jaar enkele wedstrijden. Als belangrijkste en meest favoriete loop natuurlijk de sfeervolle Venloop (10 km). Naast VV Baarlo ben ik ook nog vanaf mijn jeugdjaren supporter  van VVV Venlo, waar ik nog steeds samen met Lies wedstrijden bezoek. Samen fietsen we ook graag regelmatig. Bij de KBO Baarlo, waar ik sinds enkele jaren ook lid van ben, ben ik nog lid van de Fietscommissie, die jaarlijks enkele fietstochten organiseert en uitzet voor de leden van de KBO. 

Direct vanaf de overstap van de junioren naar de senioren heb ik kaderfuncties bij de club vervuld. Allereerst als jeugdleider /grensrechter bij de A1. Inmiddels zo’n 50 jaar geleden. Ik heb daarna altijd, tot op heden, diverse functies vervuld bij de club. Elftalleider, wedstrijdsecretaris, senioren-commissielid en daarna bestuurslid  (secretaris/vice-voorzitter). Toen de BHV-plicht werd ingevoerd bij de club, ben ik dat ook nog gaan doen want dat was ik op mijn werk toch al.

Als bestuurder was één van mijn eerste projecten het opzetten van een website voor de club, nu nog een beetje 'mijn kindje' dus. Daarmee liepen we als VV Baarlo destijds voorop in de regio wat betreft de amateurclubs. Tot op heden ben ik naast bestuurder ook webmaster en netwerkbeheerder gebleven. Het schrijven van algemeen en sportief clubnieuws van VV Baarlo deed ik al voorheen in de lokale en regionale bladen, maar de website was naast informatievoorziening een mooi medium om dat nog beter en uitgebreider voor het voetlicht te brengen. Het wedstrijdbulletin bij thuisduels van Baarlo 1 is ook nog iets wat ik nog steeds doe.  

Mijn alias naam bij dat redacteurswerk is ‘LenG’  (uitspreken als ‘len-dji’). Erfenis uit mijn middelbare schooltijd. Voor mij een soort van ‘geuzennaam’, die ik ben gaan gebruiken als alias-naam.

Afbeelding Len Gielen als actief selectiespeler en afscheidend speler veteranen VV Baarlo

Afscheid als bestuurslid

Na 22 jaar bestuurslidmaatschap heb ik nu mijn afscheid aangekondigd. Het is goed geweest en tijd voor vers bloed. Ik heb een in mijn ogen perfecte opvolgster gevonden in de persoon van Monique van Wijlick, in wie ik het volste vertrouwen heb. Bewust een vrouwelijke opvolgster, omdat ik vind dat  het bestuur een afspiegeling moet zijn van de vereniging. Met de volwaardige vrouwen/meidentak die onze vereniging rijk is en die we ook moeten koesteren, mijns inziens de hoogste tijd! Dus leden aan jullie de taak dit ook te bevestigen met jullie stem en steun bij de volgende ledenvergadering.

Afscheid als bestuurslid betekent niet het afscheid van VV Baarlo. Binnen de Werkgroep Communicatie blijf ik me inzetten voor de club. Momenteel ben ik samen met René Janssen bezig met het inrichten van een mediapakket ('VoetbalAssist'). Dat omvat een geïntegreerde omgeving van website, clubapp en narrowcasting (= informatievoorziening via beeldschermen). Onderdeel daarvan is het opzetten van een nieuwe website die naar verwachting dit najaar, uiterlijk begin 2021de lucht in gaat. En hopelijk snel daarna gevolgd door de narrowcasting en clubapp.  

Met andere woorden, ik ga me verre van vervelen. De club is nog lang niet van me af! Dat dit mogelijk is geweest en nog steeds is - al mocht het van haar af en toe hier en daar wat minder - heb ik vooral ook te danken aan mijn partner Lies, die ook al van jongs af aan voetbalminded is geweest. Een cliché, maar zonder partnersteun gaat dit niet. Zij doet bovendien binnen onze club al vanaf seizoen 1994 – 1995 de opvang van de pupillen van de week. Ook niet mis. Samen blijven we verder nog hondstrouwe supporters van ‘onze’ mooie en vooral gezellige club, met het prachtige sportpark De Meeren, waar we allemaal heel trots op mogen zijn.

Ik wens de club nog heel veel succes en het bestuur en kader veel wijsheid toe voor de toekomst en alle leden vooral veel plezier en gezelligheid.

Foto Len en Lies Gielen, VV Baarlo